Nie od dziś wiadomo, że prowadzenie zdrowej diety jest bardzo ważne, jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu. Na szczęście, wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, aby móc cieszyć się lepszym zdrowiem. Najważniejsze jest wykluczenie z jadłospisu produktów bogatych w rafinowany cukier i sól. Warto zastąpić je świeżymi warzywami, owocami oraz produktami z pełnego ziarna.
Co należy wykluczyć z diety?
Okazuje się, że prowadzenie zdrowej diety do najtrudniejszych nie należy. Swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem najlepiej rozpocząć od wyeliminowania lub ograniczenia produktów , które szkodzą naszej kondycji psychofizycznej. Mowa tu przede wszystkim o żywności bogatej w cukier rafinowany, zarówno ten biały, jak i brązowy.
Wykluczmy więc z codziennego menu słodkie ciastka, napoje gazowane czy batony.
Ponadto, dobrym pomysłem będzie ograniczenie produktów bogatych w sól. Paluszki, chipsy oraz prażynki najlepiej wyeliminować, a solone, prażone orzechy warto ograniczyć. Doskonałym pomysłem będzie także jedzenie mniejszych ilości czerwonego mięsa. Biała mąka również nie należy do zbyt zdrowych produktów, dlatego zdecydowanie lepiej będzie zastąpić ją pełnoziarnistymi wypiekami.
W co powinny obfitować nasze posiłki?
Ważne jest nie tylko wykluczenie bądź ograniczenie niezdrowych produktów, ale również wprowadzenie do swojego menu tych, które służą dobremu samopoczuciu. Mowa tu przede wszystkim o owocach oraz warzywach, które powinny stanowić podstawę naszej diety. W szczególności dobrze byłoby zainteresować się liściastymi warzywami, takimi jak jarmuż, sałata lodowa czy rukola. Pomogą one zredukować ilość toksyn znajdujących się w naszych organizmach.
Wreszcie, godne uwagi są także warzywa korzeniowe, takie jak marchew, słodkie ziemniaki czy pietruszka.
Dynia oraz cukinia również są bogate w cenne witaminy i minerały. Pamiętajmy też o owocach. Godne polecenia są przede wszystkim owoce jagodowe, które nie podnoszą zbyt gwałtownie poziomu glukozy w naszej krwi. Tak naprawdę jednak wszystkie owoce są godne polecenia, o ile nam smakują i zadbamy o regularne ich spożycie. Swoją uwagę dobrze byłoby zwrócić także na produkty z pełnego ziarna. Wykorzystujmy w swojej kuchni takie mąki jak pszenna pełnoziarnista, owsiana czy orkiszowa.
Ważna jest także woda, którą pijemy. Najlepiej, jeśli będzie ona niegazowana. Warto również sięgać po herbatę zieloną, czarną oraz po napary z ziół. Pomocne w redukowaniu różnych dolegliwości mogą być napar mięty zielonej, napar z rumianku lekarskiego czy napar z dziurawca.